Какво означава да обичаме себе си!

Знаем, че е важно да обичаме себе си, нали? Но какво всъщност означава да обичаш и да се грижиш за себе си?
За някои хора, любовта към себе си, означава да се поглезят с нещо материално, нещо което заглушава  вътрешната им нужда за любов, но за кратко!
Да изпитваш любов към себе си означава да намериш мир във себе си, един дълбок покой в дълбините на нашето същество.Затова вътрешният мир изисква култивиране на определен начин на съществуване със себе си, а то е именно топло отношение към онова, което преживяваме вътре в себе си.
много по лесно е да бъдеш мил и нежен към другите, отколкото към себе си.много често осъдителните гласове от миналото може да са оставили скрит остатък от токсичен срам, който ни блокира от чест или достойнство.Да бъдеш нежен към себе си, означава да бъдеш и приятелски настроен към чувствата, които възникват в теб. Много е човешко да се чувстваш тъжен, да те боли и да се страхуваш понякога. Това е признак на сила, а не на слабост! когато ги възприемеш като сила ти ставаш съпричастен на тези чувства и си позволяваш по уютно място за тях. Отношението на нежност към нашите чувства е един от начините да има повече простор около тях. Ние можем да бъдем с нашите емоции, а не заляни от тях. Този нежен начин на съществуване със себе си е точно антиподът  на срама. Приемайки ги, ние откриваме повече вътрешен мир, който се разгръща от нашия опит. Когато аз кажа на клиентите си да забележат чувствата си, те понякога отговарят: Защо ще искам да се чувствам така? Обяснявам, че когато отпратите чувствата си надалеч, уж ,, премахвайки ги” , те често идват с рев обратно.  Защото повечето хора действат  по начини, които са разрушителни за тях, или други като например пиене на алкохол, вредни навици, зависимости, или прехвърляне на нашата болка върху други хора чрез обвинения ! Да обичаш себе си означава да приемаш и преживяваш чувствата си точно каквито са.  Ние съзнателно много често се опитваме да отблъснем  неприятните преживявания и се придържаме към приятните. Но така ние създаваме повече страдание за себе си, придържайки се към приятни неща, и изпитвайки отвращение към болезнените чувства.  А тънкото чувство на страх и на срам може да ни попречи, да не позволи на нашият опит да има своят живот вътре в нас. Ако сме честни със себе си, можем да забележим, че ние често не сме наясно с това, което ние чувстваме. Нашите чувства често са неясни и размити. Ако можем да си позволим да спрем  и да се направи място за двусмисленост и търпеливо посрещане  и изследване на нашите размазани, неясни чувства, то тогава те могат да влязат в по ясен фокус. Например,  ние можем да забележим гняв към един партньор, но нещо много по дълбоко може да се крие под него. Ние сме наясно с върха на айсберга, но за да се види какво се крие по долу, трябва да погледнем по отблизо.
Човешките чувства са подаръци, които очакват да бъдат посрещнати. От нас зависи кой начин ще изберем да бъдем с тях, така че те да станат съюзници, а не врагове. Емоции като мъка ни позволява да се освободим от болката, така че да може да продължим да се движим напред в живота си.Чувствата ни често съдържат мъдри послания, ако ние  можем да разчетем това, което се опитват да ни кажат. Ако можете да култивирате топли и приятни чувства към себе си, то те ще бъдат по склонни да станат съюзници във вашето житейско пътуване. Новите значения, прозрения и отвори ще възникнат в живота ви и ще се движат напред по пълноценен начин!

You may also like...